Week van de Amateurkunst
Agenda
Info
Nieuws
Prikbord
Deelnemers
Login

Gemeente Heerlen

Heerlen is een cultureel brandpunt waar nieuwe horizonten worden ontdekt, waar ruimte is voor experiment en waar cultuur en erfgoed bijdragen aan levendigheid, gemeenschapszin en saamhorigheid
profiel
Cultuurhuis

Onderzoek Informele cultuurbeoefening in Limburg

13 juni 2024 - Gemeente Heerlen

De manier waarop cultuur wordt beoefend, verandert. Terwijl cultuurbeoefening in verenigingsverband afneemt lijkt informele cultuurbeoefening toe te nemen.

De manier waarop cultuur wordt beoefend, verandert. Terwijl cultuurbeoefening in verenigingsverband afneemt en onder druk staat, lijkt informele cultuurbeoefening (cultuurbeoefening die niet in een formele rechtsvorm is georganiseerd) toe te nemen. Maar welke vormen van informele cultuurbeoefening zijn er eigenlijk in Limburg? Hoe functioneren informele groepen? Met welke uitdagingen hebben zij te maken? En hebben deze groepen behoefte aan ondersteuning?

 

Onderzoek naar informele cultuurbeoefening

Om hier meer en beter zicht op te krijgen, voert het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Maastricht University en Bureau Schoonbrood een onderzoek uit naar informele cultuurbeoefening in groepsverband, zowel in de amateurkunst- als in de erfgoedsector. Onderdeel van het onderzoek is een online vragenlijst die we graag zo breed mogelijk verspreiden binnen Limburg en die door informele groepen kan worden ingevuld.


Het gaat bijvoorbeeld om online platforms waar mensen elkaar ontmoeten en verhalen of foto’s delen, boekenclubs, popbands, muziekensembles, schildergroepen, volksdansgroepen, verhalenvertellers, vriendengroepen die wagens bouwen en kostuums maken voor Vastelaovend, groepen die samen een ambacht uitvoeren en in stand houden, of groepen die een dorpstraditie in ere houden. 


Ben je een informele groep (van minimaal twee personen)?  Vul dan de vragenlijst in via  de website: https://hklimburg.nl/nieuws/onderzoek-informele-cultuurbeoefening. Of direct via de link naar de vragenlijst : https://nl.surveymonkey.com/r/ic2024hkl. Het invullen van de vragenlijst kan tot en met vrijdag 16 augustus 2024.